Jaakko Yrjönpoika Maunula

Etusivu Ajankohtaista Suku Vaakuna Sukuseura Sukukokoukset Sukukirjat Jäsenyys Yhteystietoja


Kalle Jaakko Yrjö


Jaakko syntyi Heikkilän taloon 23.3.1726 Yrjön ja Carinin (Kaisa) toisena lapsena. Hän meni naimisiin Urjalan Menosten kylän Maunulan talon tyttären Sofian kanssa ja muutti Maunulaan vävyksi. Maunula oli jaettu kahtia ja Jaakko ja Sofia saivat Maunula II:n haltuunsa. Jaakon äiti Carin oli kotoisin Menosten kylän Mattilasta ja Jaakko meni siis vävyksi äitinsä lapsuudenkodin naapuriin.

Jaakko ja Sofia saivat viisi lasta: Aatami, Matti, Anna, Liisa ja Johan. Heistä Anna kuoli lapsena. Jaakon vaimo Sofia kuoli 37-vuotiaana. Aatami oli tällöin 12-vuotias ja nuorin Johan vasta ensimmäisellä vuodellaan. Vajaa kolme vuotta Sofian kuoleman jälkeen Jaakko meni uudelleen naimisiin. Hänen toinen puolisonsa oli Jaakkoa yli vuoden vanhempi Leena, joka oli heidän naimisiin mennessään päälle 40-vuotias, eikä heille syntynyt yhteisiä lapsia. Jaakko oli Maunulan isäntänä 57-vuotiaaksi ja eli Maunulassa kuolemaansa saakka 85-vuotiaaksi.

Jaakon ja Sofian viidestä lapsesta aikuisiksi eli neljä. Sukua jatkoi heistä kaksi; vanhin Aatami ja neljäntenä syntynyt Liisa. Aatami toimi isänsä jälkeen Maunulan isäntänä 26 vuoden ajan. Hänen jälkeensä Maunulan isäntänä toimi vielä hänen vanhin poikansa Aatami Aatamin poika siihen asti, kunnes Maunulat yhdistettiin vuonna 1820. Jaakon ja Sofian toiseksi vanhin poika Matti teki myös koko ikänsä työtä Maunulassa, mutta ei avioitunut eikä jatkanut sukua. Liisa meni miniäksi saman kylän Metsä-Mattilan rustholliin (ratsutila). Sisaruksista nuorin, Johan, toimi renkinä Mattilassa. Hänkään ei avioitunut eikä jatkanut sukua.

Aatami sai 12 lasta, joista seitsemän kuoli pieninä ja viisi jatkoi sukua. Liisa sai kahdeksan lasta, joista neljä kuoli pieninä, yksi 25-vuotiaana ja kolme jatkoi sukua.

Historiasta kiinnostunut voi vierailla Urjalassa sijaitsevassa Menosten Muonamiesmuseossa, joka sijaitsee 1870-luvulla rakennetussa Maunulan muonamiestalossa Marjamäessä.


Lähteet:

Salo, Yrjö (2003): Heikkilä-Berggrenin suku. Jaakon sukuhaara.

Iso-Iivari, Lasse (2006): Urjalan talonhaltijaluettelo